Historien om Ergobaby, bryter mot konkurrenslagen?

Ergobaby är en bärsele som urprungligen kommer från Danmark.
Det uppfanns av ett par som hade tröttnat på att få ont i rygg och axlar av bärselarna.
Nu mera har företaget sitt säte i Tyskland.

Busbjörnen är en av de butiker som var med och sålde Ergobaby redan när de kom till Sverige. Vi har hjälpt till att sprida varumärket då vi tycker att det är en bra produkt. Under de senaste åren har vi sålt fler än 500 bärselar.

Tyvärr har historien om Ergobaby nu tagit en ny vändning. Under 2011 gjordes en  stor förändring då det svenska försäljningskontoret lades ned, där VD samt flera duktiga anställda försvann. Istället har en svensk grossist tagit över försäljningen i norden.

Det första vi som återförsäljare fick reda på var att försäljningen i Sverige hade gått sämre än väntat. Senare fick vi samtal från den nya grossisten där vi tydligt fick förklarat för oss att vi måste höja våra priser till deras önskade nivåer. Eftersom vi vet att det finns lagar som skyddar mot denna typ av pris-oligopol (läs den Europeiska konkurrenslagen (2008:579).) så motsatte vi oss detta starkt!  Vi värnar om konsumenterna och vill verkligen inte hjälpa till i ett pris-samarbete som bryter mot lagen. Dessutom är fri prissättning ett måste för att få en fungerande marknad med priser anpassade mot verkligen och inte priser som bara gynnar återförsäljare och grossister.

Ungefär en månad senare blir Busbjörnen meddelade att vi inte längre får sälja Ergobabys bärselar med hänvisning till att vår webbutik inte innehåller ”rätt produkter”.

Detta ärende kommer nu att anmälas för brott mot Konkurrenslagen.