Om ergobabys bärselar

Ergobaby är ett ganska nytt märke både för den svenska marknaden och som företag. Idéerna kommer från ett danskt par som hade tröttnat på att dagens bärselar ofta gör att man får ont i ryggen, speciellt om man vill bära barnet länge. Bärselen är ofta ett bra verktyg när barnet skriker mycket, har kolik eller helt enkelt vill vara nära mamma.

Ergobabys bärselar är utformade med Ergonomi i främsta fokus. Belastningen från bärselarna ska inte ligga långt upp på trapets-muskeln eller i ryggslutet, utan istället vila på höften ungefär som en bra fjällvandrings-ryggsäck. För att få denna effekt krävs en kraftig rem runt midjan som har stöd även i höjdled, som stora delar av barnets tyngd sedan vilar på. En del av kraften hamnar ändå på axlarna, men då i ett ganska vertikalt plan som gör att man inte belastar så hårt så länge man själv är lodrät. Plocka jordgubbar kommer aldrig att vara en bra idé när man ska ha ett barn på magen. 😉

En annan detalj som gör bärselen ergonomisk är att axelremmarna kan justeras och är väldigt breda. Det fördelar tyngden över ett större område och motverkar att remmarna skär in i axeln och skapar trötthet på en viss punkt.

Ergobaby bärselar kan användas från nyfödd upp till ca 5 år / 18 kg.
När barnet är 0-4 månader krävs ett spädbarnsinlägg för att stötta upp barnet och skydda ryggen. När barnet är så pass liten så ska den sitta i grodställning med benen upp mot magen, ungefär som när den låg i magen. Det gör bebisen varm och trygg och bebisen brukar sova väldigt bra. Barnet känner också värmen och närheten och även mammans hjärtslag.

Ergobabys bärselar kan användas på 3 olika sätt. Det vanligaste är när man har barnet fram på magen/bröstet. Detta är den enda metod som kan användas så länge barnet är under ca 9-12 mån. När barnet växer kan man sedan ha barnet/bärselen på ryggen också. Detta är extra praktisk när man ska ut på vandring eller långa promenader, både i stan och ute i naturen. Det här gör det betydligt enklare för mamman och pappas samtidigt som barnet brukar trivas väldigt bra då det får bra utsikt. Ändå känns det tryggt och bra då barnet även här är nära föräldern. Ergobabys bärsele går också att ha på sidan av kroppen. Det behövs inga extra tillbehör. Bärselen går att knäppa och spänna så att barnet sitter bra på sidan av kroppen och då ser väldigt bra åt båda hållen. Det här är ett sätt som passar lite äldra barn bäst, från ca 1 år.

De flesta av Ergobabys bärselar har en massa inbyggda funktioner. En del har en enbyggd luva för att skydda mot vind och delvis mot väder. Fungerar även som mörkläggning om barnet somnat. Alla bärselar har också säkerhetsfästen. Kopplingarna består av smidiga men rejäla snabbkopplingar i plast, som säkras genom att de träs genom en ögla. Skulle något hända med knäppningen så fastnar den i öglan som gör att bärselen ändå inte lossnar helt.

Ergobabys bärselar är tillverkade i lite olika matrial. De flesta är tillverkade av 100% bomull, och finns även med organisk bomull. Ergobaby Sport och några till är tillverkade i bomull och polyester för att få lite mjukare struktur.

2 reaktion på “Om ergobabys bärselar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *